Tuin-terugblik

arnovandervalkbeeldgroenevingersbiobudget

Vorig jaar had ik spijt dat ik geen bladerendekje op mijn tuin had aangebracht. Deze maand heb ik de schade ingehaald. Het einde van het tuinjaar is het ideale moment om eens terug te kijken. Wat ging afgelopen seizoen goed of juist helemaal niet? Wat wil je volgend jaar anders doen? Het zit nu nog allemaal vers in je geheugen.

Tomaten

Ik heb tegen een zuidmuur twee rijen tomatenplanten staan. En voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft de rij die niet in de regenschaduw van de muur staat nauwelijks eetbare vruchten opgeleverd doordat het vocht de schimmel Phytoftera stimuleerde. Volgend jaar toch een afdakje timmeren? Een rij minder of gewoon naar de boer?

Knoflook

Waarom was mijn knoflook zo klein? Kleine pootteentjes geven geheid kleine bollen, maar mijn grote tenen gaven kleine bollen. Maar de smaak is zo heftig, dat het in de keuken niets uitmaakt die kleine teentjes. Ondertussen zitten de nieuwe teentjes alweer onder de grond. De planten zijn namelijk winterhard.

Overvloed

Ik vind raapstelen heerlijk, maar ik had er veel te weinig van in het voorjaar. Volgend jaar dus meer zaaien. Toen ik in het late voorjaar probeerde bij te zaaien, schoten de planten veel te snel door. Daar heb ik wel mooi zaad van kunnen verzamelen, nadat het mooi geel bloeide. Dat gold ook voor de radijs. Daar had ik namelijk veel te veel van gezaaid. Prachtige radijzen, maar na een paar keer eten ben ik de smaak zat. En aangezien ik in mijn omgeving ook weinig liefhebbers ken, heb ik nu een mooi zakje zaad.

Etiketjes

Als ik tenminste nog weet welk zaad bij welke plant hoort. Want ik oogstte afgelopen jaar telkens van een soort zaad en dacht dat ik wel zou onthouden wat het was. Maar ik heb de verschillende soorten zaad duidelijk niet goed genoeg uit mijn hoofd geleerd. Volgend jaar dus netjes op de zakjes schrijven wat erin zit. En hopen dat er iemand is die wat ik niet weet wel weet. Of ik krijg een verrassingstuin. Ook leuk.

Koolvlieg

Er zijn ook verassingen waar ik niet van houd. Zoals ongenode mee-eters in de vorm van maden van de koolvlieg. De spruitjes en de boerenkool zijn om te huilen. De spitskool was ook niet om over naar huis te schrijven, terwijl de vroege koolrabi ronduit een succesnummer was. Ik heb typisch te maken gehad met de koolvlieg. De maden vreten eerst alle zijwortels af en dringt dan in de hoofdwortel, met rotting tot gevolg. Een lichte verkleuring van de bladeren tot een totale verwelking en omvallen van de planten is het gevolg. Als de plant in leven blijft, kunnen enkele nieuwe wortels groeien. Minder ernstige aantasting leidt tot groeivertraging.

Nu kan ik volgend jaar de planten afdekken met vliesdoek of insectengaas. Dan kan de vlieg geen eitjes afzetten op de grond. Biologische beroepstuinders gaan op deze manier te werk, maar ik vind het in mijn kleine tuintje lelijk om op uit te kijken vanuit de woonkamer. Dus kies ik volgend jaar voor een oplossing die ik al een paar jaar niet toepas: koolkragen.

Koolkragen

Koolkragen snijden is een mooi winterklusje. Snij uit karton, oud tapijt, linoleum of overgebleven vijverfolie vierkanten van 15 cm. In het midden een klein gaatje dat om de steel past. Een kruis in het gat snijden, dan rekt de kraag mooi mee met de groei. Maak één insnijding tot het gat in het midden. (Met dank aan Mergenmetz voor de foto). Let erop dat de stengel goed is afgesloten. Succes is namelijk niet gegarandeerd, als ene vlieg nog net een plekje vindt voor eitjes. Zet je de plant iets dieper in de grond dan kun je via de koolkraag ook mooi gericht water geven. (Je kunt overigens ook op internet voorgefabriceerde koolkragen kopen).

Vooruit

Tot zover vooruitkijken door achteruit te kijken. Zo aan het einde van het jaar is het ideale moment om eens na te denken over je moestuin of moesbalkon van volgend jaar. Hoe ziet die er volgend jaar uit?

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |