Tuinhulp voor de lege plekken: Oost-Indische kers

Wil het allemaal niet zo lukken in je tuin? Dan kun je er altijd nog Oost-Indische kers inzetten. Een fleurige groene groeier die snel de lege gaten in de tuin opvult.

Simpel

Het zaaien van Oost-Indische kers is heel simpel: je duwt de zaden in een zonnig stukje grond, een border, een pot, de compostbult of in een ‘vergeten’ hoekje van de tuin. De Oost-indische kers groeit op alle grondsoorten, als het maar niet te nat is. Zorg dat je de zaden 30 cm uit elkaar legt, want de planten groeien uitbundig groot. Je kunt zaaien vanaf maart tot en met mei. Dan bloeien ze nog dit jaar. Als je Oost-Indische kers in de zomer of herfst zaait, gaan ze het jaar erna in de lente bloeien.

Tuinhulp

Verzorging heeft de Oost-Indische kers niet nodig: ze beginnen van juni t/m oktober (of nog langer als het niet vriest) vanzelf prachtig geel, oranje en rood te bloeien. De Oost-Indische kers is een fijne tuinhulp: het trekt bladluizen aan, zodat ze bijvoorbeeld de bonen met rust laten. De bloemen ontwikkelen zelf weer zaden als ze uitgebloeid zijn. Die kan je verzamelen om ze volgend jaar ergens anders te zaaien. Of je kan ze laten zitten zodat ze zich rond de plant  uitzaaien.

Na de eerste nachtvorst worden de bladen snotterig en verdwijnen ze bij mij op de compostbult. Met als gevolg dat  in de jaren daarna overal zaailingen de kop opsteken. Met een beetje voorzichtigheid laten die zich desgewenst met wat aarde en al verplaatsen.

Kappertjes

Zowel de bloemen als de zaden kun je in de keuken gebruiken. De vegetariërs moeten er eventueel wel even de luis afspoelen. De bloemen doen het mooi in een salade of bloemenboter.  De smaak is een beetje peperig. Vandaar de naam? Van de jonge, zachte, groene zaadjes kun je kappertjes maken. Leg de zaden van een net uitgebloeide Oost-Indische kers 1-3 dagen in zout water. Doe ze vervolgens in glazen potjes. Breng goede azijn aan de kook en voeg er wat kruiden aan toe: gesnipperde knoflook, sjalot, foelie, peperkorrels, zout eventueel wat geraspte gember. Laat dit zachtjes even doorkoken. Giet de iets afgekoelde azijn (al dan niet gezeefd) over de zaden in de potjes en sluit deze goed af.

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |