Erwtensoep: duurzaam, goedkoop en heel gezond!

Erwtensoep is heel budget, heel duurzaam en heel gezond. Je gebruikt er goedkope seizoensingrediënten voor -die in Nederland groeien- en het heeft een hoogwaardig  eiwitgehalte. Vanwege het hoge verzadigingsgehalte en de langzame kookhydraten duurt het lang voordat je weer trek hebt en eet je niet snel te veel. 

Armenluis eten

Niet voor niets staat snert van oudsher bekend als armenluisvoeding. Het werd gemaakt van spiterwten en  van wat-er-voor-handen was. Meestal ging er dan ook een varkenspoot in. Als er geen vlees in erwtensoep zit dan mag je het geen ‘snert’ noemen. Snert komt van het werkwoord snerten hetgeen mousse dan wel soep maken van vlees betekent.

Geen snert wel erwtensoep

Wil je vegetarische erwtensoep maken dan mag je wat meer los gaan met smaakmakers. Een mooi voorbeeld hiervan is het erwtensoep recept van Marion Pluimes.

Peulvruchten zijn bijzonder geschikt voor vegetariërs (en flexitariers)  Ze bevatten complexe koolhydraten, eiwitten, foliumzuur en calcium.

Snertsoep

Snert, zoveel goede eigenschappen en toch zo’n  negatieve bijklank. Dat komt door de scheepvaart. De restjes van de vorige dag werden zo vaak verwerkt tot snert dat het de scheepslieden de neus uit kwam. Krijgen we weer snertsoep!

Windje (niet op)!

Peulvruchten als spliterwten hebben de reputatie  een winderige bijwerking te hebben. Maar ja, dat houd ook juist de darmen lekker schoon. Hoef je niet aan de probiotics! Erwtensoep is vooral lekker als je het in grote hoeveelheden maakt. Dan kunnen de smaken goed intrekken. Heb je niet zo’n groot huishouden? Vries dan wat porties is. Heb je je eigen super voedzame kant-en-klaar-maaltijd!

Snertcollege

Meer over snert en erwtensoep? Luister dan naar de snertcollege van food-trendwatcher Anneke Ammerlaan!

 

BioBudget Chef-koks: Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |