Nooit meer spitten!

biobudget klomp

Op de eerste mooie voorjaarsdag zie ik plichtgetrouwe, doorgewinterde tuiniers hun stukje land omspitten. Ik heb er zo’n hekel aan. Bovendien van spitten komt vaak spit. Is het nodig om onkruid en/of mest onder te spitten? Om de grond luchtig te maken? Mijn vader deed het en diens vader vast ook. Maar kan ik me dat zwoegen besparen? Vast! Hier zeven redenen om nooit meer te spitten.

1. Tijd over (en geen spitgevaar)

 
2. Spitten ontkiemt onkruid. Zaden in de grond wachten op hun kans om een sprankje licht op te vangen. Licht is het teken om te ontkiemen! In ongespitte en goed gemulchte grond blijven onkruidzaden slapend.

3. De wortels van onkruid als zevenblad en kweekgras hak je al spittend in stukjes en uit elk stukje groeit een nieuwe plant. Zo kom je nooit van je onkruid af.

4. Ongespitte grond die regelmatig gemulcht wordt met organisch materiaal neemt beter vocht op en houdt het vocht beter vast. Je hoeft dus minder water te geven. Niet alleen het spitten zelf neemt veel tijd in beslag, maar ook meer wieden en vaker water geven kosten tijd. Wie niet spit houdt meer tijd over voor de leuke klusjes zaaien en oogsten.

5. Bodemleven: Spit je niet volledig verteerde meststoffen onder dan onttrek je stikstof aan de grond. De grovere delen van compost zijn namelijk rijk aan koolstof en hebben stikstof nodig om verder te verteren. Zo hebben de planten minder stikstof tot hun beschikking.

6. De bodem zit vol organismes, die allemaal hun plek hebben in de kringloop om organische materialen af te breken. Al spittend stel je organismes die dieper in de grond leven bloot aan zuurstof. Organismes die dicht aan de oppervlakte leven begraaf je. Elke keer dat we spitten moet het bodemleven zich herstellen.

7. Voorjaarsvoorsprong: Door niet te spitten in het voorjaar, maar de wintermulch aan de kant te harken en de grond een paar dagen te laten opwarmen, kun je sneller zaaien. Doorgewinterde anti-spitters beweren dat in ongespitte grond planten sneller groeien, omdat de gespitte grond eerst een nieuwe balans moet vinden.

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |