Weer keert het najaar en het najaarsweer

topinamboer

Nee hoor het is niet allemaal treurnis in de tuin als de blaadjes vallen. Oké, de weersveranderingen in oktober zijn heel groot. Lichte warme dagen kunnen aanvoelen alsof de nazomer gewoon doorgaat. Dan plotseling zonder waarschuwing hebben we nachtvorst. Dat betekent het einde voor gevoelige gewassen. Maar er is nog wel wat eetbaars te doen.

Bladgroenten

De grond is nog warm en je kunt winterbladgroenten uit de trays buiten planten en ze zelfs nog direct ter plekke zaaien achter glas. Zoals spinazie, rucola, tuinkers, veldsla en winterpostelein.

Groenbemesters

Het is ook zeker de moeite waard om nog even met groenbemester te experimenteren. Je moet wel snel zijn. Winterrogge kan nog net en is niet vorstgevoelig. Het geeft een snelle en goede grondbedekking en zeer goede doorworteling. Het houdt de bodem bedekt gedurende de winter en als je het op tijd hebt gezaaid is het zo’n 20 cm hoog. Na de winter kun je het maaien en omwerken om hergroei te voorkomen. Ook gele mosterd kan nog net als je snel bent. Het vriest wel in de winter dood.

Fruit

Vanaf half oktober is het de ideale tijd om fruitbomen en struiken te planten. Zolang de grond niet bevroren is kun je de boom in de grond zetten. Rond deze tijd kunnen de geplante bomen en hun wortels goed profiteren van de herfstregen voordat de winter aanbreekt.

Knoflook en stengelui

Ook knoflook kun je in de maanden oktober en november poten.  Zelfs stengeluien kun je nu nog zaaien. Ze zijn zeer winterhard. Daarom kun je ze in het najaar zaaien, de hele winter blijven het dan kleine zaailingen (bij strenge vorst kun je ze beschermen met wat vliesdoek). In het voorjaar lopen ze dan extra vroeg verder uit en de oogst valt dan zelfs nog in de lente. Zelf zaai ik stengelui liever in het voorjaar. Ik ben net zo geduldig en zorgzaam in de winter.

Aardperen

Als we het dan toch over bollen hebben. Oktober is de maand van de bloembollen. Er is buiten dus genoeg te doen met het planten van bollen. Je aardperen kunnen ook prima de grond in. De planttijd is namelijk tijdens de rustperiode van de plant, dus van november – april. Later verplanten kan alleen met planten die opgepot zijn. De plantafstand is 75×30 cm. Je kunt nu trouwens ook de aardperen oogsten. Oogst vanaf de tijd dat de plant bovengronds afgestorven is. Oogst alleen wat je wil eten, de rest kan in de grond blijven of in een kist worden ingekuild met zand of aarde.

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |