Waterdragen: alles over hoe en wanneer je het best planten water kunt geven

Het staat als een paal boven water dat je in de zomer je planten water moet geven. Maar hoe doe je dat het handigst. En wanneer kun je het beste water geven?

Is het nodig?

Check of de grond wel echt droog is. Vaak is alleen de bovenlaag droog en voelt de grond eronder nog vochtig. Als dit het geval is, kan je gieten en sproeien uitstellen.

Planten nemen water op via de wortels. Planten krijgen lange sterke wortels als ze moeten zoeken naar water. Geef daarom als het even kan niet iedere dag water. Eén keer in de paar dagen is beter. En dan graag een grote plens. Hangen de bladeren van de plant slap, dan is het tijd voor EHBO. Pak je gieter!

Potten en bakken

Zorg dat je planten in potten en bakken niet in de volle zon staan (schaduw of parasol), want potten drogen snel uit. Let helemaal goed op als je aardewerk of terracotta potten hebt. Steen blijft lang warm en door het poreuze materiaal van de pot kan water heel makkelijk verdampen. Je kan in zomerse tijden ook een onderzetschotel onder de pot plaatsen. Op deze manier hebben de planten langer de tijd om water op te nemen.

‘s Ochtends of ‘s avonds?

Je krijgt meestal het advies om ‘s avonds water te geven. Dan koelt het af, water kan diep de grond in zakken en de planten hebben meer tijd om water op te nemen voordat het verdampt. Heb je echter slakken in je tuin, dan kun je beter ‘s ochtends water geven. Slakken houden immers van een koele vochtige omgeving. Als ’s avonds net gesproeid is, maak je het wel heel comfortabel voor ze. ‘s Ochtends wordt het snel warm en zullen de slakken zich verbergen.

Op de wortels

Geef water waar het nodig is: bij wortels van de plant. In ieder geval niet op de bladeren als de zon schijnt. De waterdruppels vormen dan een vergrootglas op de bladeren en vruchten. Zo kunnen de planten verschroeien. Als je ‘s avonds water op de bladeren laat staan, kunnen ze eerder ziek worden.

Je geeft dus de grond rondom de plant water, niet de bladeren. Dat kan door bij bijvoorbeeld een stenen pot in de grond te drukken bij planten die graag drinken. Je vult dan telkens de pot met water. Een minder duurzame oplossing is een PET-fles zonder bodem met de hals (zonder dop!) in de grond geduwd aan de voet van de planten en die geregeld vullen.

Maak rond dorstige bomen en planten een dijkje van grond. Dit voorkomt dat het water meteen wegstroomt. Bedek kale grond tussen planten met een mulchlaag dat voorkomt verdampen van het vocht.

Net gezaaid of geplant?

Hou de grond goed vochtig, want zaden hebben vocht en warmte nodig om te kunnen ontkiemen. Maak er ook weer geen modderpoel van, dan verdrinken je zaden. Vooral bij peulvruchten is dat belangrijk, want anders vallen de bonen uit elkaar of gaan ze zelfs rotten.

Als je kiemplantjes net zijn opgekomen zijn het nog maar dunne sprietjes van een paar millimeter. Met een plens water op hun hoofd knakken ze meteen om. Geef ze heel voorzichtig water met een kleine sproeikop of een plantenspuit.

Als je net gezaaid hebt, kun je uitdroging van de grond door verdamping voorkomen door de grond af te dekken met een (vlies)doek. Dat kun je met stokjes in de grond vastzetten. Je kunt ook een

frame maken waar je (gaas)doek overheen spant. Als de kiemen opkomen haal je het doek weg om ze ruimte te geven om te groeien.

Dorstige planten

De een plant heeft meer water nodig dan de andere. Planten met een groot blad verdampen in principe veel vocht. Spinazie, sla en radijs kunnen niet goed tegen droogte. Peulvruchten kunnen daar iets beter tegen. Aardappels geef je geen water bij. Tomaten, pompoen, courgette en komkommer hebben bijvoorbeeld dorst. Vruchtgroenten geef je tegen de oogst veel water.

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |