Wissel van bed

Nee, de titel heeft niets met je slaapplaats te maken. In je moestuin krijg je het beste resultaat als je groente niet jaar na jaar op dezelfde plek laat groeien, maar de bedden wisselt oftewel wisselteelt toepast.

Heb je maar een klein tuintje, dan gaat wisselteelt niet lukken. Kweek dan niet iedere keer hetzelfde. Jaar na jaar op dezelfde plek dezelfde soort groente telen, zorgt voor problemen. Je planten groeien slechter of worden ziek.

Flexibel

Je mag best flexibel omgegaan met het teeltplan door bijvoorbeeld een jaartje uien op dezelfde plek te telen. Maar hou het teeltplan zo veel mogelijk in het achterhoofd. Wanneer een ziekte constateert, zorg dan dat vruchtwisseling zeker plaatsvindt of dat je die plantensoort niet meer daar kweekt. Bepaalde ziekten en plagen overwinteren in de grond. Vruchtwisseling

Ideaal is een zesjarige vruchtwisseling. Iedere hoofdgroep staat dan eens in de zes jaar op een zelfde plek. Je kunt ook kiezen voor eens in de vier jaar. Maar dat is meestal niet genoeg om van een ziekte af te komen als je die eenmaal hebt. Hieronder wat richtlijnen voor wisselteelt:

Schimmel

Aardappelen en koolsoorten kweek je voor de zekerheid een keer per zes jaar op dezelfde plek. Anders verhoog je enorm de kans op de Phytoftera en knolvoet. En die schimmels raak je moeilijk weer kwijt. Ze verpesten je hele oogst.

Nagewas

Slasoorten en spinazie zijn niet gevoelig voor wisselteelt, je kunt die gewoon overal tussen door zaaien. Rucola en raapsteel zijn geen sla maar koolsoorten. Weet je niet, zoek het dan vooral even op. Sla en dergelijke kun je heel goed gebruiken als ‘nagewas’ bijvoorbeeld na de tuinbonen of de aardappels.

Vaste krachten

Aardbeien, rabarber en kruiden mogen blijven staan. Verwissel om de drie jaar het bed van de aardbeien met nieuwe uitlopers van de oude planten.

Mest en stikstof

Wissel knolgroenten (biet en wortel), koolsoorten en vlinderbloemigen (peulvruchten) af in de vakken. Koolsoorten houden van veel mest. Vlinderbloemigen hebben dat niet nodig en kunnen dus mooi op het stukje grond waar eerst de kool stond.

Peulvruchten zoals erwten, tuinbonen, peultjes, bonen en kapucijners geven voeding aan de aarde door de stikstofbolletjes aan hun wortels. Laat de wortels dan ook zitten bij het rooien.

Ruimte

Augurken, komkommers, courgette, pompoen en suikermaïs, kunt je plantenwaar ruimte is. Ik hou wel bij waar ze gestaan hebben voor het geval dat. Ook zij hebben behoorlijk wat mest nodig.

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |